Incasso

Aanmelden van uw vordering is gemakkelijk. U kunt de vordering aanmelden via ons incassoportaal of de vordering mailen. Wij nemen dan contact met u op.

Uitgangspunt is dat de tegenpartij uw kosten betaald. Dat lukt niet altijd. In ons incassoportaal is meer te lezen over hoe wij te werk gaan bij incasso en de kosten.

Meer weten over onze aanpak, maak dan een account aan (Vraag een account aan). U kunt ook hieronder meer over onze werkwijze lezen.

Ook als u vorderingen over de grens heeft, bijvoorbeeld in Duitsland of België, dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij kunnen u bijstaan in de Europese small claims procedure om uw vordering binnen Europa te incasseren. Als incasso advocaat gaan we dus verder dan een incassobureau of deurwaarder. Wij begeleiden u van begin tot eind en zelfs over de grens.

Het incasso traject:

Eerst volgt er een traject zonder de rechter (buitengerechtelijk incasso traject).Wij verhogen uw vordering met rente en incassokosten en deze dient de debiteur ook te betalen. De hoogte van de incassokosten hangt af van de wet (bij particulieren) en bij zakelijke relaties kunt u eventueel afwijkende afspraken maken in uw algemene voorwaarden. Bij particulieren kunt u wel beperkt (van de wet afwijkende) rente afspraken maken in uw algemene voorwaarden.

Vervolgens vindt er een traject bij de rechter plaats (gerechtelijk incasso traject).

Als een debiteur ook na een gerechtelijk incassotraject nog niet betaald is executie noodzakelijk. Daarbij wordt de deurwaarder ingeschakeld die dan beslag kan leggen op geld en goederen van de debiteur.

Buitengerechtelijk incasso traject:

Het buitengerechtelijk traject begint met een (laatste) aanmaning. Deze wordt gezonden met een laatste betalingstermijn van 5 (zakelijk) of 14 dagen (particulier).

Er wordt telefonisch contact opgenomen met de debiteur om deze zover te krijgen dat vrijwillig wordt betaald.

Bij non – betaling ontvangt de debiteur een bericht dat wordt overgegaan tot een gerechtelijk traject.

Verweer:

Indien er serieus te nemen verweer wordt gevoerd, dan wordt dat met u besproken. In dat geval is geen sprake meer van incasso, maar een geschil. De kosten kunnen dan oplopen en de kosten en risico’s stemmen we dan met u af.

Bij non – betaling ontvangt de debiteur een bericht dat wordt overgegaan tot een gerechtelijk traject.

Gerechtelijk incassotraject:

Het gerechtelijk incassotraject kan grofweg op twee manieren plaats vinden:

  • Normaliter wordt voor de incasso een ‘gewone’ incassoprocedure gevolgd bij de rechtbank. Het doel is om dan een veroordelen vonnis te verkrijgen.
  • Bij debiteuren die in zwaar weer kan een faillissementsaanvraag een beter alternatief zijn. Een faillissementsaanvraag voorkomt hoog oplopende kosten. Deze procedure geeft ook relatief snel duidelijkheid over de situatie van de debiteur en of deze nog wil/kan betalen. De behandeling van een verzoekschrift vindt meestal plaats binnen enkele weken na indiening. Voorwaarde voor het uitlokken van een faillissement is wel dat er (tenminste) een tweede schuldeiser is (de zg. ‘pluraliteit van schuldeisers’) met een vordering op de debiteur. Wij helpen bij het vinden van een tweede schuldeiser.

Conservatoir beslag:

Bij grotere vorderingen is het lonend om conservatoir beslag te overwegen. De toestemming daarvoor wordt verkregen door een aanvraag bij de rechtbank. Hiervoor is griffierecht verschuldigd:

Conservatoir beslag betekend dat er beslag op geld of goederen wordt gelegd. Dat kan tijdens een procedure, maar ook voordat een procedure wordt gestart. het beslag voorkomt dat er goederen ‘verdwijnen’ of bankrekeningen worden ‘leeggehaald’

Conservatoir beslag is niet vrijblijvend. Na het beslagleggen dient een procedure te worden gestart om een veroordelend vonnis te krijgen. Hiervoor betaald u griffierecht, maar het griffierecht voor het vragen van toestemming voor conservatoir beslag wordt verrekend.

Vragen?

Vragen over incasso? Schroom niet en neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

    Vragen?

    Meer weten over onze incassodiensten? Neem gerust en vrijblijvend contact op!