Contractenrecht

Contractenrecht: wat is dat?

Dit onderwerp gaat over de regels die zijn gesteld aan contracten. Contracten zijn er om afspraken vast te leggen. Goede afspraken voorkomen onduidelijkheid en geschillen. Uitgangspunt in het Nederlands recht is contractsvrijheid. Veel regels zijn van regelend recht. Daar kan je dus van afwijken.

Wettelijk geregeld?

Een heel aantal contracten zijn wettelijk geregeld, zoals:

 • de koopovereenkomst
 • de arbeidsovereenkomst
 • de huurovereenkomst
 • de verzekeringsovereenkomst
 • de aannemingsovereenkomst

Dit zijn ‘benoemde’ overeenkomsten. Dit zijn vaak regels ter bescherming van een zwakkere partij.

Juist bij dit soort contracten is afwijking van de wet verboden. Of afwijking is aan voorwaarden gebonden.

Invloed Europese wetgeving

Bij contractenrecht speelt Europese wetgeving een grote rol. Veel overeenkomsten worden beïnvloed door Europese regels. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

 • bij concurrentie en mededinging
 • bij arbeid en personeel
 • bij contracten met consumenten

Met dank aan Europese regelgeving bestaat er in de e-Commerce een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Maar de Europese regels verplichten ondernemers ook tot allerlei informatieverplichtingen.

Ook gelijke behandelingswetgeving bij de arbeidsovereenkomst is sterk beïnvloed door Europese richtlijnen.

Bezint eer ge begint

Contractenrecht vraagt dus kennis en ervaring. Contracten maken met een model is niet verstandig. Iedere onderneming werkt immers anders en heeft andere belangen.

Wat kunnen we voor je doen?

Wij hebben jarenlange ervaring met contracten. Zowel bij het opstellen of beoordelen daarvan. Maar ook in geval van procederen over overeenkomsten. Juist daarin zit onze toegevoegde waarde. Wij weten immers waar het mis kan gaan en hoe dat te voorkomen.

Contracten actueel houden? Wij bieden een abonnement aan waarmee contracten geactualiseerd worden en blijven op basis van een abonnement.

Vragen?

Vragen? Schroom niet en neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

  Vragen?

  Vragen over een contract of een contract nodig? Interesse in onze oplossing voor contracten? Vraag hulp van een van onze specialisten. Neem gerust en vrijblijven contact op.

  Blog

  Meer weten? Regelmatig publiceren we over juridische onderwerpen via posts in ons blog. Kijk dan ook regelmatig op onze website, of volg ons op linked – in.