Verhuur en label C

Je hebt een kantoorpand dat je verhuurt. Dat gaat allemaal prima: het gehuurde voldoet, de huurder gedraagt zich als een goed huurder en betaalt netjes de huur. Maar dan is het 1 januari 2023, de dag waarop de regelgeving die het Bouwbesluit 2012 geeft over het energielabel ingaat. Vanaf dan moet een kantoorgebouw namelijk een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar hebben. Dat correspondeert met energielabel C. 

Verplichting label  C

Wist je dat je als verhuurder – en voor bepaalde praktische aspecten in samenwerking met de huurder – per 1 januari 2023 verplicht bent om ervoor te zorgen dat de kantoorruimte van meer dan 100m2 die je verhuurt, ten minste energielabel C heeft?

Handhaving

Dit is in ieder geval goed voor het milieu en voor de economie van de huurder, maar ook voor jouw eigen economie als verhuurder. De gemeentes en omgevingsdiensten zijn namelijk belast met – en dus verplicht tot – de handhaving hiervan. Diverse gemeentes hebben ook al aangegeven actief te zullen gaan handhaven. Daarvoor heeft de gemeente een aantal mogelijkheden. Zo kan hij het pand sluiten en/of een behoorlijke bestuurlijke boete opleggen, als op verzoek geen geldig energielabel C kan worden getoond.

Conclusie

Het is dus voor iedere verhuurder van panden en ruimten die voor ten minste 50% voor kantoorwerkzaamheden worden gebruikt en die een oppervlakte hebben van meer dan 100m2 van belang om er tijdig zorg voor te dragen dat het verhuurde ten minste energielabel C heeft. Houd er hierbij rekening mee dat voor sommige aanpassingen de feitelijke medewerking van de huurder noodzakelijk kan zijn, en dat afspraken gemaakt dienen te worden over welk gedeelte van de kosten voor wiens rekening moeten komen.

Mocht je verdere vragen hebben over dit onderwerp of andere (huur-)overeenkomst-gerelateerde vragen? Neem dan contact op!

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UBO-register Heijink & Meure advocaten UBO-register afgeschermd
Het UBO-register is afgeschermd sinds 22 november 2022. Tot die tijd waren UBO gegevens publiek