Het belemmeringsverbod van de WAADI en ZZP-ers

Is het belemmeringsverbod uit de WAADI ook van toepassing op ZZP-ers? Een relevante vraag, omdat ZZP-ers regelmatig gelijk worden gesteld aan ‘gewone’ werknemers. 

Werkgeversaansprakelijkheid en schijnzelfstandigheid

Zo kan de werkgeversaansprakelijkheid van art. 7:658 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek ook van toepassing zijn op ZZP-ers. Bijvoorbeeld bij afhankelijkheid van de ZZP-er voor de zorg voor zijn veiligheid bij de uitvoering van de opdracht. Dat vloeit voort uit een uitspraak van de Hoge Raad uit 2012. Ook bij schijnzelfstandigheid van de ZZP-er loopt de opdrachtgever een risico. In zo’n situatie riskeert de opdrachtgever het risico van een claim van de Belastingdienst.

Wat is het belemmeringsverbod?

Het belemmeringsverbod vloeit voort uit de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI). Deze bepaling houdt in dat een uitzendkracht die voor iemand anders werkt (de ‘derde’), daarna ook rechtstreeks in dienst mag bij die derde. Een concurrentie- of relatiebeding is dus niet toegestaan. Wel mag een redelijke “vergoeding” worden doorbelast aan de opdrachtgever/inlener. Dat moet je dan wel overeenkomen. Veel uitzendondernemingen spreken daarom met hun opdrachtgevers een vergoedingsregeling af.

Waar geldt het belemmeringsverbod niet voor?

Het belemmeringsverbod geldt dus bij de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst tussen de uitzendkracht en de opdrachtgever/inlener. Als de uitzendkracht dus niet rechtstreeks in dienst treedt bij de opdrachtgeverinlener (bijvoorbeeld via een concurrerend uitzendbureau), dan gedlt het belemmeringsverbod niet.

Geldt het belemmeringsverbod ook voor ZZP-ers?

ZZP-ers worden nog al eens gelijk gesteld met werknemers. Dan is een belangrijke vraag of het belemmeringsverbod ook geldt voor ZZP-ers.  Dus mag een uitzendbureau een ZZP-er verbieden om rechtstreeks in dienst te treden van een opdrachtgever?

Volgens het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch was dat niet het geval. Het Hof stelde de ZZP-er – kort samengevat – gelijk aan een werknemer. De Hoge Raad gaat daar niet in mee. De Hoge Raad oordeelt: 

Uit hetgeen hiervoor … is overwogen volgt dat een uitzendkracht in de zin van de Uitzendrichtlijn is iedere persoon die een werknemer is met een arbeidsovereenkomst of arbeidsverhouding met een uitzendbureau – wat inhoudt dat die persoon

(i) arbeid verricht en dus gedurende een bepaalde tijd voor en onder leiding van het uitzendbureau prestaties levert en in ruil daarvoor van het uitzendbureau een vergoeding ontvangt en

(ii) in de desbetreffende lidstaat wordt beschermd op grond van de arbeid die hij verricht – teneinde door het uitzendbureau ter beschikking te worden gesteld van een inlenende onderneming om daar onder toezicht en leiding van de inlenende onderneming tijdelijk werk te verrichten.

Dus, wat zegt de Hoge Raad nu eigenlijk?

De Hoge Raad legt uit dat de WAADI (en het belemmeringsverbod) dus niet zomaar geldt bij een ZZP-er. De Hoge Raad geeft als leidraad:

 • er dient sprake te zijn van arbeidsverhouding tussen de uitzendkracht en het uitzendbureau.
 • er dient sprake te zijn van een uitzendsituatie. Dus terbeschikkingstelling van de uitzendkracht aan een derde, onder leiding van het uitzendbureau.
 • verder dient de uitzendkracht te worden beschermd als werknemer in de lidstaat waar arbeid wordt verricht.

Geldt het belemmeringsverbod dus ook voor de ZZP-er? neen, niet zonder meer! En als de ZZP-er schijnzelfstandige is en wordt ingezet als uitzendkracht? Dan zou het belemmeringsverbod dus wel degelijk van toepassing kunnen zijn.

Al met al is deze uitspraak een goede reden om overeenkomsten met ZZP-ers en algemene voorwaarden te herzien. 

Vragen?

Vragen n.a.v. dit artikel? Neem gerust contact op met onze specialisten of stuur ons een e-mail.

Categories:

2 thoughts on “Het belemmeringsverbod van de WAADI en ZZP-ers”

 1. Twicsy schreef:

  Hello there, You have done a great job. I’ll
  certainly digg it and personally suggest to my friends.
  I am confident they’ll be benefited from this site.

  1. A.Heijink schreef:

   Hi Twicsy, thanks for your comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UBO-register Heijink & Meure advocaten UBO-register afgeschermd
Het UBO-register is afgeschermd sinds 22 november 2022. Tot die tijd waren UBO gegevens publiek